Norrköping

Norrköping är en stad i Östergötland i östra Sverige och säte för den fina Norrköpings kommun i Östergötlands län. Staden har en befolkning på cirka 90 000 invånare och hela kommunen har totalt 140 000 vilket gör den till Sveriges tionde största stad och åttonde största kommun.Norrköping

Staden ligger vid mynningen av Motala Ström vid Bråviken, en vik av Östersjön. Vattenkraft från Motala Ström och den goda hamnen var faktorer som underlättade den snabba tillväxten av denna en gång industristad, känd för sin textilindustri. Den har flera smeknamn som “Sveriges Manchester”, “Peking” och “Surbullestan” (Surbulle [sur bulle] var ett lokalt smeknamn för textilarbetarna och stan är en förkortning för Staden). Staden har en egen flygplats som trafikeras av bland annat de stora charterbolagen.

Historia

Staden har medeltida grund av nybyggare runt Norrköpings vänort med Linköping vid Motala ström mynning, som använde fallen och forsarna för att driva sina kvarnar. Strömmen var också full av fisk som lax. Exakta datum är osäkert, men det finns omnämnanden av en kyrka på 12-talet. Det var hängivet till Sankt Olaf, Norges skyddshelgon.

Numera har staden försökt att behålla mycket av det fina Industrilandskapet men du hittar du numera även flera moderna hotell i dessa kvarter. En personlig favorit är The Lamp hotell i Norrköping som är ett mycket läckert designhotell med en mycket bra restaurang och bar.

Comments are closed.