Linköpings bokmässa

Bokmässan hålls i Linköpings stadsbibliotek och syftet är att lyfta fram den lokala litteraturen. Många av deltagarna kommer från Östergötland och har sitt säte där. Den första mässan hölls 2012 och då deltog runt 50 utställare. Det var en blandning av författare, föreningar, museer och andra litterära sällskap. Man hoppas nu att intresset för bokmässan ska öka och att man på sikt blir den största mässan i regionen. Föreningen som ligger bakom bokmässan drivs ideellt och ska utveckla konceptet och se till att arrangemanget blir av återkommande inslag. Gå in på bomässans hemsida för mer information.

Bokmässor lockar många både företagare och privatpersoner. Många ser det som en dagsutflykt och samtidigt får man möjlighet att träffa författare och förläggare. För blivande författare kan det vara ett bra tillfälle att ta kontakt med nya bokförlag och få inspiration om kommande boksläpp. Många bokmässor i landet har blivit så populära att de har utökat sina öppettider till ett par dagar.

Låt fasaden lysas upp

Belysning skapar en mjuk och behaglig miljö omkring oss. Idag är vi allt mer medvetna om ljuset vi väljer i våra hem och det blir också allt vanligare med utomhusbelysning. När en lampa tänds över uppfarten skapas en känsla av trygghet. En belysning kan få en mur att kännas mjukare eller ett träd att se varmt och inbjudande ut. Att lysa upp fasaden är en snygg dekoration, och utebelysning finns här att inhandla i varierande prisklasser.

Med lampor utomhus kan man förlänga dagen och man kan njuta av kvällarna längre. Många inreder idag sitt växthus som ett uterum med vackra belysningsarmaturer kanske blandat med levande ljus. Man kan flytta ut et möblemang och få känslan av att sitta utomhus på det sättet. Väljer man LED-belysning till sina utelampor så drar de minimalt med el. Man kan även programmera in belysningsarmaturerna så att de startar och stängs av vid angiven tid.

Fasadbelysning och entrébelysning sägs vara den viktigaste belysningen på ett hus. Ljuset vid entrén och runt om huset är en trygghet för familjen. Detta gäller både de som kommer på besök och för de som vistas inomhus. Man bör välja en typ av belysning som passar ihop med stilen på huset. Om det finns några utehus eller garage kan det se snyggt ut att välja samma typ av lampor även där. Ett snyggt sätt att belysa fasader är att variera konsolerna och själva lyktorna på väggen. Utmed huset kan man rikta ljuset uppåt eller nedåt för att skapa en häftig effekt. Man kan då också kontrollera spridningen så att ljuset blir mjukt. Installerar man en timer så slipper man slösa på energi i onödan. Att ha en rörelsestyrd armatur är också praktiskt. Lamporna tänds när någon eller något rör sig i området och det kan kännas tryggt.

Comments are closed.