Fyrishov

Bland Sveriges alla simhallar och äventyrsbad så är det Fyrishov i Uppsala som är landets mest besökta bad och även Sveriges femte största besöksmål överhuvudtaget. En stor fördel med Fyrishov är att badet ligger så centralt till. Det ligger nämligen på bekvämt promenadavstånd från Uppsala centrum. Dessutom håller badet öppet alla dagar året runt och det påminner mycket om detta badhus.

Aktiviteter på Fyrishov

Fyrishov är en stor arena där verksamheten främst består av bad, sport, event, möten och rekreation.simhall i Uppsala Fyrishov omfattar dels olika idrottshallar för olika typer av idrotter, mässor, events och dels omfattar anläggningen en stor badavdelning med äventyrsbad, inomhusbad och utomhusbad. Direkt i anslutning till Fyrishovs arena finns en stugby med 38 stugor och en camping. I närheten ligger också ett område för olika sommaridrotter. På Fyrishovs arena finns restaurang och flera serveringar.

Lång historia

Fyrishov har varit en populär plats för badgäster under väldigt många år. Redan på 1700-talet fanns den första badplatsen ungefär på den plats som Fyrishov ligger idag. Denna badplats kallades för Lerviken och var inte mycket mer än en plats invid åstranden där det fanns möjlighet att bada. På den tiden räknades Fyrishov att ligga rätt så långt utanför Uppsala. Vid Eddaspången byggdes 1857 ett kallbadhus, som blev ett populärt tillhåll för Uppsalas invånare, men detta badhus revs 1924. Året därpå invigdes det första Fyrisbadet som låg där nuvarande Fyrishov ligger. Det kallades för Sveriges modernaste simstadion och var ett kommunalt bad. År 1959 stod det andra Fyrisbadet klart, vilket var ett friluftsbad och på den tiden Sveriges största simstadion. Området utökades med idrottshallar 1967, då Fyrishallen och Idrottens hus stod färdigbyggd. År 1991 invigdes Fyrishov med tropiskt äventyrsbad, relaxbad, restaurang och tak över friluftsbassängen. År 2006 och 1991 har svenska mästerskapen i simning avgjorts på Fyrishov.

Bad på Fyrishov

Fyrishov har ett populärt äventyrsbad. Badet har en härlig tropisk miljö där det är 30 grader i luften och 28 grader i vattnet. Där finns bland annat två stycken vattenrutschkanor, både med tidtagning, en jetströmkanal, ett häftigt vattenfall, en grotta som man kan simma in i, en klättervägg, fontäner, vattenkanoner, skojiga vattenleksaker och så som pricken över i – två stycken härligt varma bubbelpooler. Bassängen i äventyrsbadet har ett barnvänligt djup som varierar mellan 30 och 120 centimeter. I anslutning till äventyrsbadet finns ett relaxbad och det finns också tillgång såväl till gym som till massage. Relaxbadet innehåller en extra varm bubbelpool, vanlig bastu, ångbastu, ett varmt relaxrum och sommartid finns också avskilda solterrasser med solstolar. Inne i äventyrsbadet, precis vid bassängkanten, finns det en servering där man kan köpa kalla drycker, glass, godis men också varma maträtter. Som bäddat för att tillbringa en hel dag i plurret med andra ord. På Fyrishov finns också en vanlig inomhussimhall som har olympiska mått, nämligen 50 gånger 25 meter. Djupet i bassängen varierar mellan 1,20 meter och 5,30 meter. Det finns ett hopptorn med höjder upp till tio meter samt två svikter, en meter samt tre meter. Simhallen används såväl av motionärer som av träningssimmare, men det arrangeras också tävlingar från lokal nivå till internationell nivå. Sommartid finns ett utomhusbad öppet på Fyrishov med pooler för alla åldrar, från lek- och plastpool för de yngsta till större bassänger för de simkunniga. Det finns stora gräsytor för sol, lek och umgänge, solstolar och en servering. Dessutom finns en mysig lekplats i anslutning till barnpoolen. Utomhus finns också ett bastulandskap som är öppet året om.

Comments are closed.